02122716935 - 02122716955 info@drdaneshmand.com
خانه » مجله روانپزشکی » روان درمانی چیست؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

روان درمانی چیست؟

روان درمانی یک روش موثر و کارا، در حل مشکلات روحی، روانی و عاطفی فرد می باشد. در این روش فرد به روان درمانگر یا مشاوره مراجعه نموده و در خصوص مشکلات و نگرانی هایش با وی به گفت و گو می پردازد. روان درمانگر با ارائه راهکار و مشاوره به بیمار، توانایی مواجهه و حل مشکلات عاطفی و اختلالات روانی را به بیمار می آموزد. در واقع مراجعه به روان درمانگر منجر به بهبود عملکرد و کیفیت زندگی فرد می گردد. بنابراین داشتن اطلاعات در خصوص فرایند روان درمانی برای هر شخصی ضروری می باشد. با ما تا پایان مقاله همراه باشید تا اطلاعات بسیار مفیدی در این خصوص بدست آورید.

روان درمانی چیست؟

روان درمانی شرایطی می باشد که فرد بیمار با یک شخص متخصص در یک محیط حمایتی در خصوص مشکل و یا مشکلات خود صحبت کرده و بدون اینکه مورد قضاوت قرار بگیرد، اقدام به حل مشکلات خود می پردازد. روان درمانگر به بیمار کمک می کند که پس از اتمام درمان نیز بتواند به تنهایی مشکلات آتی خود را حل و فصل نماید.

روان درمانی به ویژه مناسب افرادی می باشد که، در مواقع بروز مشکلات، نمی توانند به راحتی شرایط جدید را بپذیرند و الزاما نیازمند شخصی هستند که به آنها راه و روش را نشان دهد، نیز کاربرد دارد. همچنین روان درمانگر قادر است، مشکلات کوتاه مدت و روتین را نیز درمان نموده و راهکار ارائه دهد. با استفاده از روان درمانی می توان در هنگام داشتن احساس افسردگی، اضطراب یا خشم به جهت دریافت مشاوره از روان درمانگر کمک گرفت.

دلایل مراجعه به روان درمانگر چیست؟

افراد زیادی به منظور روان درمانی به درمانگرها مراجعه می نمایند، این افراد ممکن است دچار استرس ناشی از کار، خانواده، یا فوت بستگان، کم خوابی، بی اشتهایی، بی انگیزگی، افسردگی، زود رنجی، بیماری اختلال دو قطبی یا ناامیدی باشند.

همچنین در صورت عدم سازگاری و تغییر شرایط زندگی، مصرف مواد مخدر، درمان بی خوابی یا خواب زیاد باید به روان درمانگر مراجعه نمود.

گاهی مشاهده شده که افرادی که مبتلا به افسردگی های ناشی از بیماری های سخت مثل سرطان و یا معلویت فیزیکی  یا مشکلات جنسی هستند نیز با موفقیت توسط روان درمانگر درمان شده اند.

روان درمانگر چگونه مشکل بیمار را حل می کند؟

حل مشکل بیمار مرتبط به نوع آن می باشد. برای مثال یک سری از مشکلات ناشی از کوتاهی و فرار بیمار از شرایط می باشد. در این مواقع

بیمار به دلیل حس شکست احساس ناخوشنودی کرده و بیشتر فرصت ها را از دست می دهد. بنابراین روان درمانگر با تحلیل فرد به ارائه راهکار و هدفمند نمودن زندگی بیمار می پردازد. یکی از مهمترین دلایل اثر گذاری روان درمانی این است که، فرد مراجعه کننده درمان را با خواست و اراده بیمار انجام می دهد.

اکثر مشکلاتی که بیمار حالات روحی و روانی نا مناسبی را تجربه می کند به دلیل اختلالات روانی می باشد. همچنین افسردگی، اضطراب، خودشیفتگی، وابستگی، مصرف مواد مخدر، اختلال دو قطبی و … نیز در وقوع این مشکلات تاثیر گذار هستند. روان درمانگر با شناخت علت می تواند درمان موثر و کارایی را ارائه نماید. روان درمانگر با تغییر شرایط آسیب زای فکری و رفتاری، ارتقا احساس اعتماد به نفس و ارزشمندی و حل و فصل مشکلات انسان با خودش و دیگران اقدام به درمان می نماید

آیا روان درمانی همواره موجب بهبود بیمار می گردد؟

روان درمانی هر طور که انجام شود اول از همه نیاز به همکاری شخص بیمار و صبر دارد. این به این معنا است که روان درمانی حتما تاثیر گذار است اما زمان مشخصی ندارد. تاثیر گذاری روان درمانی بسته به رویکرد انتخابی روان درمانگر و تخصص وی دارد.

فواید مراجعه به روان درمانگر

با مراجعه به روان درمانگر بدون اینکه مورد قضاوت قرار بگیریم می توانیم مشکلات روحی و روانی خود را حل کنیم و همواره با سلامت و آرامش زندگی را سپری کنیم.

ویژگی یک روان درمانگر مناسب

یک روان درمانگر مناسب علاوه بر تحصیلات و سابقه باید واقعا متخصص این کار باشد. بنابراین بسیاراشتباه است که برخی از افراد به جای مراجعه به یک متخصص از دوستان و نزدیکان در خصوص رونکاوی مشاوره می گیرند.

یک روان درمانگر باید علاقه به شناسایی و رفع نگرانی دیگران داشته باشد. وی باید خلاق باشد و در مواجهه با مشکلات جدید قدرت حل و فصل داشته باشد.

روان درمانگر باید به مرزهای بیمار احترام بگذارد وباید صبر، مهارت شنیدن و ارتباطی خوبی داشته باشد.

روان درمانگر خود باید ثبات عاطفی داشته و مهارت القا اطلاعات و اثر بخشی داشته باشد.

جلسات روان درمانی چگونه می گذرد؟

جلسات روان درمانی به صورت منفرد یا به همراه خانواده و همسر شخص معمولا یک بار در هفته و هر بار به مدت 30 تا 50 دقیقه انجام می شود.

اکثر مشکلات افراد با روان درمانی کوتاه مدت قابل درمان می باشد و در موارد بسیار حاد نهایتا  10 جلسه زمان می برد.

در موارد بسیار نادری درمان چند سال یا چند ماه زمان می برد.

روش ها و تکنیک های روان درمانی چیست؟

در اغلب موارد چند رویکرد درمانی هم زمان مورد استفاده قرار می گیرد. رویکرد ها و نظریه های مورد استفاده شامل آدلری، رفتاری، شناختی، التقاطی، انسانگرا، گشتالتی، بین فردی، روانکاوی، پویایی، راجرزی می باشد.

اقدامات پس از شرکت در روان درمانی

پس از انتخاب درمانگر مناسب روحیات که با او احساس راحتی می کنیم، الزامی است که شیوه درمان و روش ها را به خوبی بیاموزیم، با درمانگر همکاری نموده و تمرینات داده شده را به خوبی انجام دهیم.  باید همواره صداقت داشته و بدانیم که نتایج مثبت زمان بر است. در صورتی که روان درمانی هیچ جوره موثر واقع نشد حتما درمانگر را مطلع نماییم.

هزینه شرکت در جلسات روان درمانی

هزینه شرکت در روان درمانی با توجه به تخصص درمانگر، نوع مشکلات، زمان اختصاصی برای هر جلسه و هزینه ویزیک درمانگر می باشد.

معایب روان درمانی

در اثر بخشی روان درمانی، خواست و اراده شخص اهمیت ویژه ایی دارد. در صورتی که شخص صداقت نداشته باشد یا تمایلی به بهبود نداشته باشد، روان درمانی بی نتیجه خواهد ماند.

کلام آخر

توجه به سلامت روح و روان در کنار توجه به سلامتی جسمانی، یکی از الزامات زندگی امروزی می باشد. افرادی موفق هستند که مشکلات روانی خود را بشناسند و سعی کنند که آنها را درمان نمایند. لذا در صورت احساس هر گونه مشکل مرتبط به روان، روان درمانی می تواند، راه حل بسیار مناسبی باشد.

دکتر رضا دانشمند

دکتر رضا دانشمند

دکتر رضا دانشمند، روان پزشک، متخصص اعصاب و روان
روان درمانگر اعتیاد، درمانگر بازتوانی شناختی و نوروتراپیست
رییس بیمارستان روانپزشکی رازی
دبیر کمیته اعتیاد انجمن علمی روان‌پزشکان ایران
عضو مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی

برچسب ها:
مقالات مرتبط

حملات پانیک چیست؟

حمله پانیک یک احساس ناگهانی و شدید ترس و اضطراب است. ممکن است کاملاً ناگهانی اتفاق بیفتد و احساس طاقت‌فرسا یا ترسناک داشته باشید. ممکن است تعدادی از این علائم را همزمان احساس کنید یا واکنش متفاوتی...

چه تفاوتی میان توهم و هذیان وجود دارد؟

چه تفاوتی میان توهم و هذیان وجود دارد؟

هذیان و توهم هر دو از علائم اختلالات سلامت روان هستند که درک فرد از واقعیت را تغییر می دهند. اگرچه این دو واژه مشابه هستند، اما یکسان نیستند. درک تفاوت بین هذیان و توهم می تواند در تشخیص و درمان و...

مفهوم ترس و انواع آن

مفهوم ترس و انواع آن

ترس «احساس ناخوشایند و اغلب ناشی از پیش بینی یا آگاهی از خطر است. ترس کاملاً طبیعی است و به افراد کمک می کند موقعیت ها و تهدیدهای خطرناک را بشناسند و به آنها پاسخ دهند. با این حال، ترس سالم یا ترسی...

بهترین روش درمان افسردگی با نوروتراپی

بهترین روش درمان افسردگی با نوروتراپی

برخی افسردگی را نوعی ناتوانی "نامرئی" می دانند. زیرا هیچکس متوجه شدت آسیب نمی شود چون تمام این آسیب در درون شما اتفاق می افتد. افسردگی یک بیماری بسیار رایج است. به طوریکه طبق آمار (سال2020) بیشتر از...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *